Ova web stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnost web trgovine. Nastavkom pregleda naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja kliknite na gumb "Slažem se".

 • Nebeski dar - wellness shop

  Nebeski dar - wellness shop

  U našoj ponudi naći ćete zanimljive wellness proizvode: prirodne kristale i nakit od prirodnih kristala, mirisne štapiće i čunjiće, najkvalitetniji tamjan, knjige za samorazvoj i još puno toga.
  Cijelu ponudu pogledajte u našem web shop-u
  A content display module, that supports several layout modes, such as Tabs. Više
 • Kristal mjeseca

  Kristal mjeseca

  RUŽIČASTI KVARC - Kamen ljubavi
  Legenda kaže da je grčki bog Eros osjetio sažaljenje za ljude kada je vidio da zbog ljutnje koju nose u sebi osjećaju bol i usamljenost. Tada je stvorio ružičasti kvarc u nadi da bi njegova lijepa boja i nježna energija mogla probuditi ljubav i radost među ljudima.

  A content display module, that supports several layout modes, such as Tabs. Više
 • Palo Santo

  Palo Santo

  Sveto drvo
  Palo Santo je mistično drvo koje raste na obali Južne Amerike, a srodno je tamjanu, smirni i kopalu. Miris mu ima slatke note bora, mente i limuna

  Palo Santo uklanja ustajalu, negativnu energiju, pročišćava prostor te podiže vibraciju.
  Više
 • 1
 • 2
 • 3

U.Strunz: Forever Young – program uspjeha

Ovo je knjiga koja će promijeniti vaš život! Stručno je napisana, ali na vrlo jednostavan i razumljiv način objašnjava što je dobro, a što loše za održavanje fizičke i mentalne kondicije. Dr. med. Strunz uspješnim programom treninga dovodi naše tjelesne funkcije do maksimuma, uči nas kojom ćemo hranom opskrbiti svoje tijelo supergorivom, a mentalnim tehnikama preobražava nas u osobu koja zrači mirom i zadovoljstvom. Kako se to radi, pročitajte u ovoj genijalnoj knjizi i upoznajte tajnu vječne mladosti.
Knjiga koju bi trebao pročitati i primjenjivati svaki čovjek, neprocjenjivo korisna!!!

***

 1. Trčanjem do mladosti! Besplatna čaborna pilula koja otapa suvišne kilograme - čak i dok spavate. Nježni doping mozga: kreativniji i dosjetljiviji sa 100% više kisika.
 2. Prehranom do mladosti!
 3. Mislima do mladosti!

skraćeni sadržaj:

 • San o besmrtnosti
 • Pozitivna medicina umjesto prijeteće medicine
 • Mladost se može očitati u krvi
 • Snaga hormona
 • Mozak: naša tvornica sreće
 • Mišići čuvaju mladost
 • Trčanje je čarobna pilula
 • Uputstva za ultralight trčanje
 • Oprez - prehrambene zamke
 • Fit s vitaminima
 • Jelom do pobjede
 • Razbudite se jelom
 • Oblikovanje tijela vitalnim tvarima
 • Zauvijek vitki
 • Fit u 7 dana: uz mediteransku kuhinju
 • Snaga misli
 • Najlakša metoda meditacije
 • Postanite sretan čovjek

Odlomak iz knjige:

MOZAK: NAŠA TVORNICA SREĆE

Dnevno odumire 50 000 moždanih stanica. Nikakav problem. Imamo zalihe za 550 godina. Ali živčane stanice treba trenirati. Um stari zbog neupotrebljavanja i manjka vitalnih tvari

Odrasli imaju informacijske autoputeve

Mozak dojenčeta teži 500 grama. Kako to da onda mozak odrasle osobe teži 1.500 grama? Ta moždane se stanice ne umnažaju? A ne mogu se ni dijeliti. Mogu samo odumrijeti. I unatoč tome mozak odrasle osobe teži 3 puta više nego mozak bebe. Razlog: odrasli raspolažu kilogramom dendrita (razgranati nastavci živčanih stanica). Bez njih ne bismo mogli biti domišljati, rješavati računske zadatke pa čak niti formulirati rečenicu. Promatra li se pod mikroskopom gola moždana stanica, ne vidi se ništa. Ako se pak na nju kapne kapljica noradrenalina, iz moždane stanice niknu male grančice. Tim grančicama stanica traži kontakt sa susjed¬nom stanicom s kojom želi izmijeniti informacije. Na taj se način tijekom života izgrađuje mreža informacijskih autoputeva koji sežu do najzabačenijih dijelova mozga. To nikada ne prestaje - dok god se mozak ne ostavi da umre od gladi u okolini siromašnoj podražajima. Sljedeći pokus to dokazuje:
kalifornijski su znanstvenici držali štakore u poticajnoj okolini, "šopali" su ih podražajima te su štakori razvili turbo-mozak. Razlog: stalni poticaji povisuju razinu noradrenalina. A pod utjecajem tog pozitivnog hormona stresa stvara se više spojeva u mozgu.

Pustolovinama se gradi inteligencija

Djeca imaju nevjerojatno gustu neuronsku mrežu. Postavljaju pametna pitanja, daju često iznenađujuće inteligentne odgovore i mogu sasvim prirodno razmišljati zaobilaznim putem. Ako ih se na to potiče. Jer od doživljaja, iskustava i pustolovina grade se informacijski autoputevi: svaka knjiga koja im se pročita, svaki naučeni instrument, svaki posjet zoološkome vrtu obogaćuje novim cestama našu tvornicu misli. No čim se u životu pojavi rutina i s njom lijenost za razmišljanje, veze između živaca kržljaju.

Mislima do mladosti!

Čim televizor zamijeni knjige, društvene kontakte i putovanja, mozak stari. Postajemo zaboravni, bezvoljni, tromi. Taj se proces može ne samo zaustaviti, nego i preokrenuti. I u visokim godinama još mogu rasti novi dendriti, ako se mozak održava u formi. Osim toga, znanstvenici koji istražuju mozak i psiholozi ustvrdili su: Tko se ne zaustavi i dalje se razvija na društvenom i duhovno-intelektualnom području, rjeđe obolijeva od depresije i Alzheimerove bolesti. Dakle, onaj tko trenira svoj mozak, može i u dobi od 120 godina graditi nove informacijske autoputeve. A što više grančica izbije, što je veći protok informacija među stanicama, to je vlasnik mozga inteligentniji. Majstori pamćenja, koji na primjer mogu zapamtiti komplicirane nizove brojeva, imaju jako puno takvih informacijskih autoputeva.
Testirajte svoj mozak na sljedećim dvjema stranicama. (napomena: testovi su u knjizi)

> INFO

Čudesni stroj mozak
U VAŠOJ GLAVI radi 100 milijardi živčanih stanica - one su kompliciranije spojene i produktivnije od bilo kojeg kompjutora. Četiri područja mozga preuzimaju različite zadatke:
Veliki mozak: Prerađuje informacije koje šalju osjetila. Pohranjuje sjećanja i ponovo ih izvlači - za zamisli i planove.
Međumozak: Hipotalamus upravlja vegetativnim živčanim sustavom, regulira sužavanje i širenje krvnih žila, rad crijeva, kucanje srca i disanje. Pripadajuća hipofiza upravlja radom ostalih žlijezda, brine se da tijelo u svakoj određenoj situaciji smiješa odgovarajući hormonski koktel. Kod netom zaljubljenih primjerice naređuje nadbubrežnoj žlijezdi da izlučuje više adrenalina.
Talamus - vrata ka velikom mozgu - analizira pridošle informacije, pretvara ih u osjećaje, ono što vidite, čujete, njušite, osjećate.
Mali mozak: To što pri vožnji u autu ne morate razmišljati gdje se nalazi kočnica, možete zahvaliti malom mozgu. On koordinira mišićne pokrete.
Primozak: Ovaj nam dio mozga osigurava preživljavanje. On upravlja instinktima i refleksima: da gutamo kad jedemo, zatvaramo oči kada smo umorni, ne zaboravljamo disati kada spavamo.
 

Jednostavno zaposlite više poštara

> I N FO
NEUROPRIJENOSNICIMA nazivaju se kemijski poštari, koji prenose informacije s kraja informacijskog puta (dendrita) preko mosta (sinapse) do sljedeće živčane stanice.

U samoj neuronskoj mreži zapravo se ništa ne zbiva - za razmišljanje je potreban prijenos signala. Među stanicama moraju protjecati informacije. A za to su mozgu potrebni poštari koji od neurona do neurona (dakle do rubova ogranaka moždanih stanica) preko mosta, sinapse, prenose misli. Znanstvenici ih nazivaju neuroprijenosnicima. Posjedujemo oko 200 različitih neuroprijenosnika. Svaka promjena u količini te prijenosne tvari može se ispoljiti kao bolesno ponašanje: dezorijentiranost, zaboravnost, bezvoljnost, agresivnost i depresija. Nas zanimaju neuro-prijenosnici zaduženi za mladost, kreativnost i sreću: acetilkolin, noradrenalin, serotonin i dopamin.

Je li mozgu zaista potreban samo šećer?

Kad mislimo na hranu za živce i za pamćenje, uvijek mislimo na šećer. Doista, mozgu i drugim stanicama živčanog sustava potrebna je glukoza kao nositelj energije. No da bi izradio neuroprijenosnike, dakle svoju prijenosnu supstancu, da bi doveo u red neuronsku mrežu, da bi omogućio dobro raspoloženje i inteligenciju, mozgu su potrebni vitamini, minerali i prije svega aminokiseline, sastavni dijelovi bjelančevina. Bjelančevine u našoj prehrani sastoje se od 20 različitih aminokiselina, od toga 8 esencijalnih. To znači da ih tijelo ne može samo proizvesti (vidi tablicu na stranici 102).

> I N FO
Bjelančevine, hrana za mozak
NAŠ MOZAK živi od dostatne opskrbe svim aminokiselinama, koje su nužne za sintezu neuroprijenosnika i povezivanje neuronske mreže. Najvažnije aminokiseline aktivne u mozgu su: metionin, fenilalanin, tirozin, lizin i triptofan. Nalaze se u ribi, peradi, mesu, mlijeku, mliječnim proizvodima, siru, soji i mahunarkama. Važne informacije o bjelančevinama u prehrani naći ćete od stranice 101 nadalje.
 

Acetilkolin koči zaboravnost

Acetilkolin najdulje je poznat i najbolje istražen neuroprijenosnik. Važan je za učenje i pamćenje. Acetilkolin izoštrava percepciju, slovi kao neuroprijenosnik razuma. Manjak ove prijenosne tvari primjećuje se kada se stalno traže ključevi, ne pamte nova imena, zaboravljaju telefonski brojevi i termini. Slabo je pamćenje, dakle, sigurni znak manjka acetilkolina.
Koliko lako učimo, koliko pamtimo, koliko logično razmišljamo, kako brzo odlučujemo, sve to ovisi o količini acetilkolina u mozgu. Ako ga u određenim predjelima mozga nema dovoljno, osoba pati od Alzheimerove bolesti.
Postoje studije koje pokazuju: ako se tijelu dostavi kolin - to je prekursor acetilkolina koji se nalazi u hrani, može se usporiti napredovanje Alzheimerove bolesti u ranoj fazi. Zato se u stručnim krugovima raspravlja o kolinu kao o životno nužnoj tvari. I kao zdrav čovjek možete se time okoristiti, ako treningom mozga, bijegom iz svakodnevice u pustolovine književnosti, kulture ili putovanja te jelom koje sadrži kolin podignete svoju razinu acetilkolina u mozgu. Kolin se nalazi prvenstveno u jajima, soji i proizvodima od soje, cvjetači, jetri i koštunjavom voću (orasi, lješnjaci). Jača koncentraciju i stimulira protok informacija medu moždanim stanicama.

Trening mozga
PRIUŠTITE SVOME MOZGU 10 do 20 minuta extra-džoginga dnevno: naučite napamet glavne novinske naslove, izgovarajte dugačke riječi unatrag, rješavajte teške zagonetke pri kojima morate razmišljati zaobilaznim putem, računajte koji put bez džepnog kalkulatora.
Osim toga: tjelesni trening također stimulira rad mozga. Sve vrste sporta koje jačaju mišićnu snagu i izdržljivost usporavaju starenje mozga. Idealno je trčanje, ples, vožnja bicikla.

Noradrenalin izvodi misli na pravi put

Hormoni stresa noradrenalin i adrenalin također utječu na naš mozak. Adrenalin je važan kako bi čovjek mogao pobjeći od oštrozubog tigra, a mačka od psa. Naše nadbubrežne žlijezde izlučuju adrenalin kada se nađemo u stresnoj situaciji, kada se moramo boriti ili pobjeći. Zbog adrenalina smo u stanju u nevolji postići vrhunske rezultate, no pritom smo pesimistični. Noradrenalin je prekursor adrenalina. No on je pozitivna tvar, s poticajnim djelovanjem na mozak.
Naša mreža informacijskih autoputeva može se optimalno izgraditi pod uvjetom da imamo visoku razinu noradrenalina u krvi. Taj hormon, od kojega misli zablistaju i koji nas čini optimističnima, nazivamo i "hormonom euforije i stresa", pozitivnim hormonom stresa koji nas potiče na vrhunska mentalna ostvarenja. Od noradrenalina srce kuca brže i snažnije, pumpa budnost u glavu. Noradrenalin nam omogućava da s lakoćom riješimo teške zadatke.

Serotonin oraspoložuje

Kada se u sinapsama našeg mozga praćaka mnogo molekula serotonina, tada smo uistinu veseli. Nedostaje li ih, patimo od depresije, poremećaja spavanja, iznenadne neutažive gladi za nečim, agresivnosti i često od čak kroničnih bolova. Znanstvenici koji se bave istraživanjem mozga pronašli su u tkivu mozga umrlih depresivnih osoba deficit serotonina.
Sigurno su i Vama poznate situacije u kojima vidljivo ostanete bez serotonina: sjedite za pisaćim stolom, osjećate se utučeno i razdražljivo, odjednom osjetite želju za čokoladom. Slobodno utažite svoju glad za slatkim, jer će se time povisiti Vaša razina serotonina u mozgu. Bilo bi doduše bolje kada biste posegnuli za bananom, koja isto tako u velikim količinama doprema tu happy tvar. No, možete se također prošetati ili se baviti sportom. Naime, svjetlost i kretanje isto tako stimuliraju proizvodnju tog hormona sreće.

Dopamin nam šalje maštu

Mozgovni neuroprjenosnik dopamin vodi prste pijanista po klavijaturi, koordinira gracilne pokrete plesača i šalje kreativcu njegove zamisli. Tko se potpuno posveti svom poslu i od mreže zamisli gotovo u transu isplete nevjerojatne ideje, ima visoku razinu dopamina. Sigurno Vam je poznata situacija u kojoj razmišljate i pritom na papir črčkate mala umjetnička djela. Dopamin crta zajedno s Vama. Dopamin možete sami proizvesti: nemojte više čekati neku ideju, inspiraciju, rješenje. Radije sjednite za klavir, plešite, crtajte ili trčite (vidi upute od stranice 52 nadalje). Sve što izaziva finu motoriku, povećava i razinu dopamina u mozgu.

> I N FO
I još više tvari za mozak
SLJEDEĆE SE aminokiseline nalaze u svim živežnim namirnicama bogatim bjelančevinama, kao što su riba, perad, meso, mahunarke, koštunjavo voće i sjemenke, soja, mlijeko, sir i drugi mliječni proizvodi. Ili ih možete dobiti u obliku sredstava za nadopunu prehrane u ljekarni.
Glutaminska kiselina: Ona sama ima svojstvo neuroprijenosnika. Održava mozak u budnom stanju, pomaže pri učenju i pamćenju.
Glicin: Ova je aminokiselina također aktivna kao neuroprijenosnik i umiruje nas.
Taurin: Majčino mlijeko sadrži mnogo taurina. Važan je za razvoj mozga i brine za jake živce.
Kamitin: Štiti naše osjetljive misaone živce od uništenja. Kamitin je na primjer bio u stanju u epruveti popraviti stanice oštećene Alzheimerovom bolešću.
Cistein: Od ove aminokiseline tijelo stvara glutation, zaštitni oklop protiv slobodnih radikala. Te agresivne tvari uništavaju nježne živčane strukture u mozgu. Slobodni radikali nastaju također pri sintezi neuroprijenosnika, ali ponajprije kada smo pod stresom.

MIŠIĆI ČUVAJU MLADOST

Okrenite kazaljke svog biološkog sata unatrag i odjenite oklop od mišića za obranu od starenja! Znanstvenici su dokazali da mišići rastu u svakoj životnoj dobi - ako ih se pokreće.

Zašto mišići čuvaju mladost

Sport smanjuje rizik od preuranjene smrti, i to u velikoj mjeri. Cooper Institute for Aerobics Research u SAD-u proveo je dugotrajno istraživanje kojim se promatralo 10.000 muškaraca. Znanstvenici su otkrili da je u grupi onih koji nisu trenirali preuranjeno umrlo triput više muškaraca nego u grupi onih koji su bili u formi. Koliko moramo trenirati da bismo si produžili rok trajanja? 15 minuta džoginga nije dovoljno. A maratonci, koji pretrče 120 kilometara tjedno, uništavaju svoj imunološki sustav i ranije obole od slabosti pamćenja. Znanstvenici su otkrili da trening od 1500 kcal garantira dulji život. Svaki bi tjedan trebali treningom potrošiti najmanje 1 500, a najviše 3 000 kalorija. Tko pak tjedno iznoji više od 3 500 kalorija, ponovo snižava svoj očekivani životni vijek.

> I N FO
Trening od 1500 kcal produžava život
TOME ODGOVARA, podijeljeno na tjedan dana:
♦ 1 sat skijaškog trčanja ili
♦ 1 sat nogometa ili
♦ 2 sata džogiranja ili
♦ 2 sata plivanja ili
♦ 3 sata badmintona ili
♦ 3 sata tenisa ili
♦ 4 sata stolnog tenisa ili
♦ 4 sata plesanja ili
♦ 4,5 sati brzog hodanja ili
♦ 5,5 sati golfa ili
♦ 9 sati lagane vožnje biciklom

Bez kretanja mišići klonu

Nekada je čovjek u lovu trčao za mamutom, iskopavao je korijenje - morao se kretati da ne umre od gladi. Danas se kreće od škrinje za duboko smrzavanje do mikrovalne pećnice. Krećemo se za dvije trećine manje nego prije 100 godina. A svakom je mišiću potrebno 300 podražaja dnevno da bi se izgradio, a najmanje 200 da bi ostao fit. Mišići drže cijelo tijelo. Kolnski Institut za proučavanje krvotoka i sportsku medicinu proveo je pokus tijekom kojeg su sportski liječnici u dobroj formi morali provesti 9 dana u krevetu. Rezultat: snaga organa snizila se za 21 posto, srce se smanjilo za 10 posto -u samo 9 dana!

Stolac je štaka

Sjedimo. Desetljećima. No čovjek nije za to stvoren: maknuli smo ruke s tla, podigli glavu, protegnuli bokove i ispružili koljena kako bi nakon milijuna godina napokon uspravni koračali svijetom. Oko 150 godina stolac nas savija na dva neprirodna prava kuta. Obustavlja rad kostura i mišića, reducira disanje, oduzima stopalima čvrsti kontakt s tlom... Mišići nogu i leda opuštaju se, zdje¬lica gubi na stabilnosti, kralježnica na elastičnosti, smanjuje se dovod hranjivih tvari hrskavicama između kralježaka. Muskulatura zakržljava i, budući da više nemamo snage, moramo uvijek iznova sjesti, potrebna nam je štaka zvana stolac. Sjedenje stvara ovisnost. Moramo se pomiriti s nuspojavama kao što su hemeroidi, iskrivljena kralježnica, glavobolja, grčevi i bolesno ispupčenje kralježnične hrskavice

Mišići okreću unatrag kazaljke Vašeg biološkog sata

Sjedeći u naslonjaču, puštamo da zakržlja naših 500 kosturnih mišića, dok salo pobjeđuje. Mekana se masa kilogram za kilogramom uvlači u tijelo i smanjuje mobilnost i sposobnost razmišljanja. Svakim gramom mišićne mase manje, koža je sve mlohavija, kosti krhkije, imunološki sustav slabiji, um tromiji. Ne mora biti tako! Tko želi ostati dulje mlad, jednostavno teba navući oklop od mišića protiv starenja. Mišić je inače jedini organ koji može čak okrenuti biološki sat unatrag. Ako sad počnete paziti i maziti svoje mišiće, dobit ćete dodatne godine. Za to nikada nije kasno.

> I N FO
Od čega Vas štiti Vaš mišić
REDOVITI sport umanjuje rizik od...
♦ raka crijeva za 17 posto
♦ raka dojke za 37 do 72 posto
♦ srčanog i moždanog udara za 40 do 60 posto
♦ povišenog krvnog pritiska za 50 posto
 

Mišići rastu i kad nam je 70

"Prirodni gubitak mišićne mase nakon 50. godine života" - taman posla! Mišići se mogu trenirati do u duboku starost, tvrdi profesor Dirk Pette iz Konstanza. Na štakorima je dokazao da se razlog za gubitak mišića nalazi samo u nedostatku kretanja, prekomjernoj težini i problemima sa zglobovima, a ne u samom mišiću. Električnom je strujom poticao njihove mišiće na kretanje. Mišićna je masa porasla bez obzira na dob glodavaca. Dakle, i 80-godišnjak koji trenira može dobiti na mišićnoj masi. Prije se smatralo da u starosti mišići slabe zato što sve više slobodnih radikala, dakle podivljalog kisika, uništava mitohondrije, dakle stanične pogone. Danas znamo da se treningom i kod osoba u poznim godinama stvara više mitohondrija, koji dostavljaju energiju. Energija je mladost.

Vaš najvažniji mišić: srce

Koliko dugo traje pumpa koja mora svakodnevno poslati 11.000 litara kroz cjevovode duge 240.000 kilometara? Maksimalno 120 godina - ako se održava na odgovarajući način. Tijekom kratkog 80-godišnjeg života, taj organ veličine šake, težak 300 grama, kucne tri milijarde puta i pumpa krv od velikih arterija do najmanjih kapilara, od korijena kose do nožnog palca. Možete mu olakšati posao.

> I N FO
Zahvala mišića
Mladenački izgled: Jaka muskulatura pod kožom održava crte lica glatkima i svježima.
Napeto tijelo: Svakim gramom mišićne mase više sagorijeva se i više masti.
Jake kosti: Snažni mišići čuvaju kostur od pogrešnog opterećenja, bolova u zglobovima, kao i problema s leđima te pružaju preventivu protiv osteoporoze. Svakom kontrakcijom mišića u kosti se pumpa kalcij.
Snažan obrambeni sustav: Aktivni mišići oživljavaju imunološki sustav organizma -aktivnije i agresivnije stanice-ubojice uništavaju bakterije, viruse i stanice raka.
Jaka pluća: Svaka se pojedina stanica bolje opskrbljuje kisikom - doping za produktivnost tijela i duha.
Čista krv: Ako mišići rade, to smanjuje masnoće u krvi, snižava razinu kolesterola. Krv bolje protječe i ne ugrušava se tako lako.
Snažno srce: Puls u stanju mirovanja opada, srce radi ekonomičnije, kuca dulje.
Maksimalna produktivnost: Zadržavate maksimalnu tjelesnu i mentalnu produktivnost, koju ste dostigli između 25. i 30, sve do u 70. godinu života.

Kretanje snižava puls u stanju mirovanja

Bavite se sportom. Tada Vaše srce više neće morati pumpati 80 puta u minuti kako bi održalo normalne životne funkcije. Trenirano srce u stanju mirovanja lupi 60 puta – ili manje. A Vi se osjećate bogovski. Ono, dakle, mora raditi 25 posto manje, zato će tući 20 godina dulje - ako se pored toga brinete za cjevovod: srce je dobro koliko i krvne žile koje ga opskrbljuju krvlju. Ako su žile zamašćene, prekrivene naslagama kamenca i začepljene, to dovodi do srčanog udara. Može ga se izbjeći: prestanite pušiti, kretanjem snizite krvni pritisak i pazite na dovoljno vitamina za zaštitu srca (C, E, B6, B12) i folne kiseline. Više o tome možete pročitati od stranice 112 nadalje.

Mišićni spremnici energije

Gdje se sagorijevaju masti? Ni u kostima, ni u mozgu, ni u noktima. Masti se sagorijevaju samo u jednom jedinom organu: u mišiću. U knjigama o sportu možete uvijek iznova pročitati: tek nakon 30 minuta mišić sagorijeva masti. To nije točno. Ako pravilno dozirate svoje treninge, mišić će otvoriti svoj najveći spremnik masti već u prvoj sekundi. Ipak stoji: što je opterećenje intenzivnije, to se manje masti sagorijeva. Na primjer kod penjanja uza stepenice: penjete li se brzinom od jedne stepenice na sekundu, sagorijevate 80 posto masti i 20 posto šećera. Prijedete li u sekundi dvije stepenice, odnos se preokreće, sagorijevate najviše 20 posto iz svojih bedara. Ako brdskim biciklom jurite uzbrdo, Vaše tijelo poseže samo za rezervoarima šećera. I potrajat će cijelu vječnost dok se Vaš mišić ponovo ne posluži iz masnih jastučića na bedrima.

Use it - or lose it

Kao što smo već rekli, najvažnija rečenica u medicini glasi: "Use it or lose it" - upotrijebi ili izgubi. Mišići Reinholda Messnera (već 20 godina jedan od najuspješnijih alpinista na svijetu op. prev.) sagorijevaju masti, mišići seljaka sagorijevaju masti. Inače ne bi mogao 11 sati zamahivati kosom. Mišići intelektualnog radnika sagorijevaju šećer. Oni na brz i jednostavan način dolaze do energije. Razlog: intelektualni radnici već 10, 15, 20 godina nisu koristili svoje enzime za razgradnju masti. Već dugo nisu proveli 11 sati u tjelesnom radu.
Van svi koji ne plaćaju stanarinu! kaže tijelo i eliminira enzime za razgradnju masti - dakle organske tvari koje ubijaju masti - zato što su enzimi za razgradnju ugljikohidrata učinkovitiji. Intelektualni radnik raspolaže još samo s 10 posto malih djelotvornih ubojica masti kao s rudimentarnim ostatkom -to je dovoljno upravo za šlag u kavi. Taj (nes)razmjer između kalorija koje se uzimaju hranom i onoga što tijelo potroši, dolazi do izražaja na bedrima.

> SAVJET

Izračunajte koliko vam je kalorija potrebno

1. NAJPRIJE IZRAČUNAJTE osnovnu potrošnju. To je količina kalorija koja je potrebna Vašem tijelu da u stanju mirovanja održi sve tjelesne funkcije.

Muškarci

težina x 21,6 =_____ kcal

Žene

težina x 19,2 =_____ kcal

Primjer: žena, 54 kg 54 x 19,2 = 1037 kcal

2. Sada pomnožite svoju osnovnu potrošnju sa svojim faktorom aktivnosti:

Pretežno lijeni

Kretanje je deficitarna roba, skoro da samo
sjedite na uredskom stolcu, u autu. Vaš
moto: No sports!
osnovna potrošnja x 1,4 =______ kcal

Pretežno agilni

lako često sjedite za kompjutorom, puno vozite
bicikl, hodate uza stepenice, održavate kondiciju.
osnovna potrošnja x 1,7 =____ kcal

Turboaktivni

Fizički ste radnik (obrtnik, građevinski radnik,
kućanica...) i aktivno se bavite sportom: 4
puta tjedno,
osnovna potrošnja x 2,0 =______ kcal

Dakle, Vaša dnevna potrošnja kalorija ovisi o Vašoj osnovnoj potrošnji i o Vašem faktoru aktivnosti. Uzimajte samo onoliko kalorija koliko Vaše tijelo zaista sagorijeva. Ostatak se taloži u skladištima masti.

Promijenite svoju tjelesnu kemiju

Ponovo dobra vijest: možete promijeniti kemiju svog tijela tako da sagorijeva masti 24 sata na dan, noću, u mreži za ležanje, za pisaćim stolom. Sasvim jednostavno: aerobnim vježbama, treningom mišića uz višak kisika - "light" treningom, bez naprezanja, sa smiješkom, uz niski puls, kao što je opisano na stranici 78. Tada će Vašem tijelu biti potrebni enzimi za razgradnju masti i tada će ih i proizvoditi.

Aktivirajte najveći mišić

Kako da uvjerite svoje mišiće da ubuduće sagorijevaju masti? Možete raditi sklekove -oko 3 do 4 sata u komadu se isplati. Najbolje bi bilo skijaško trčanje. Pritom se aktivira 90 posto Vaše muskulature. No budite iskreni sami prema sebi: uglavnom pogledate kroz prozor i ustvrdite: Danas je vrijeme ionako loše. Vožnjom na biciklu aktivirate 35 posto mišića. Plivanje je još zdravije i isto tako potpuno aerobni sport. No pritom se samo 15 posto Vaše muskulature pretvara u stroj za sagorijevanje masti.

Rješenje je sasvim jednostavno

Trčite! Na taj ćete način za 4 tjedna pretvoriti 70 posto svoje muskulature u pećice koje sagorijevaju masti. Uputstva ćete pronaći u sljedećem poglavlju.

 

Knjigu možete naći u našem WebShop-u.       Kliknite link

 

 

 

Full Review William Hill www.wbetting.co.uk