Ova web stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnost web trgovine. Nastavkom pregleda naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja kliknite na gumb "Slažem se".

 • Nebeski dar - wellness shop

  Nebeski dar - wellness shop

  U našoj ponudi naći ćete zanimljive wellness proizvode: prirodne kristale i nakit od prirodnih kristala, mirisne štapiće i čunjiće, najkvalitetniji tamjan, knjige za samorazvoj i još puno toga.
  Cijelu ponudu pogledajte u našem web shop-u
  A content display module, that supports several layout modes, such as Tabs. Više
 • Kristal mjeseca

  Kristal mjeseca

  RUŽIČASTI KVARC - Kamen ljubavi
  Legenda kaže da je grčki bog Eros osjetio sažaljenje za ljude kada je vidio da zbog ljutnje koju nose u sebi osjećaju bol i usamljenost. Tada je stvorio ružičasti kvarc u nadi da bi njegova lijepa boja i nježna energija mogla probuditi ljubav i radost među ljudima.

  A content display module, that supports several layout modes, such as Tabs. Više
 • Palo Santo

  Palo Santo

  Sveto drvo
  Palo Santo je mistično drvo koje raste na obali Južne Amerike, a srodno je tamjanu, smirni i kopalu. Miris mu ima slatke note bora, mente i limuna

  Palo Santo uklanja ustajalu, negativnu energiju, pročišćava prostor te podiže vibraciju.
  Više
 • 1
 • 2
 • 3

RUŽIČASTI KVARC - Rose Quartz

grupa: silikati - tektosilikati
kristalni sustav: heksagonski/trigonski
kristalni habitus: masivni agregat
kemijski sastav: SiO2
tvrdoća: 7
boja: svijetlo roza do duboko ružičasta
sjaj: staklast
prozirnost: proziran do gotovo neproziran
gustoća: 2,65 g/cm3
ostali nazivi: rozenkvarc, roza kvarc, ružičnjak, kamen ljubavi, rose quartz

Ružičasti kvarc

 
Nenadmašno jedinstven

Ružičasti kvarc je vrsta kvarca ružičaste boje koji se može naći u raznim stijenama, magmatskim, metamorfnim, ali najčešće čini čvrstu masu u jezgri velikih pegmatita, ponekad u količinama i po stotine kilograma.

Pegmatitne stijene su ekstremne magmatske stijene koje su se formirale tijekom završne faze magmatske kristalizacije. Ekstremne su jer sadrže iznimno velike kristale, a ponekad i minerale koji se rijetko nalaze u drugim vrstama stijena.

Da bi se neka stijena zvala pegmatitna treba se sastojati gotovo isključivo od kristala koji su u promjeru barem jedan centimetar. Naziv pegmatit nema nikakve veze s mineralnim sastavom stijene.

Već dugi niz godina vjeruje se da ružičasti kvarc dolazi jedino kao masivni agregat (veliki, amorfni grumeni) i to se smatralo vrlo neuobičajeno, jer sve ostale vrste kvarca, kao što su ametist, citrin, dimni kvarc, gorski kristal, rastu tvoreći dobro strukturirane kristale.

Nema očiglednih razloga zašto ružičasti kvarc ne tvori kristale kao druge vrste silicij dioksida, što ga čini još više jedinstvenim  i pomalo kamenom znanstvenih misterija.

1959. god. u Brazilu su neočekivano otkriveni do tada neviđeni kristali ružičastog kvarca, što su u početku mnogi geolozi odbacili kao prijevaru.

Još i danas se vode raspave je li taj rozi kvarc (pink kvarc) zapravo ružičasti kvarc ili su različiti.

Na 22. mineraloškom simpoziju u Tucsonu mineralog Hidemichi Hori sugerirao je da se službeno napravi razlika između rozog kvarca koji kristalizira u prizmama i ružičastog kvarca koji kristalizira masivno, objava u publikaciji (Hori, 2001). Njemački Rykart 1995. također radi razliku između ružičastog kvarca koji kristalizira masivno i onoga koji tvori lijepo formirane kristalne prizme.

Ali, to do danas nije dobilo širu potporu i nije zaživjelo, tako da se u većini slučajeva označava jednim imenom kao „ružičasti kvarc“.

Brazil je do sada jedini izvor ružičastog kvarca u formi prizmica i one uglavnom ne prelaze 1 cm.

Nježna ružičasta boja dolazi u različitim nijansama zbog prisustva mangana, titana ili željeza, pa mu boja može biti od duboke ružičaste do svijetlo roze, gotovo bezbojne. Vrlo rijetki primjerci poprimaju boju lavande, pa je posebno cijenjen kao lavanda kvarc.

Nema cijelom površinom jednoličnu boju, već često ispucan izgled, zamućena i mliječna područja. Staklastog je sjaja, većinom neproziran, poluproziran, a rijetko proziran.

Vrlo rijetki i kvalitetni komadi ružičastog kvarca imaju mikroskopski sitne iglice rutila kao uklopine (inkluzije) što daje izgled svjetlosne zvijezde u kristalu. Pojava se zove asterizam (svjetlosne zvjezdaste zrake).

U tome, kao i u ostalim osobinama, ružičasti kvarc je neobičan i jedinstven. Kod većine kamenja asterizam se pojavljuje kada se svjetlost reflektira po površini, dok je kod ružičastog kvarca ovaj fenomen vidljiv samo kada svjetlo sjaji kroz kamen.

 

Putovanje kroz vrijeme

Postoji nekoliko drevnih bilješki o ružičastom kvarcu. Perlice ružičastog kvarca pronađene su u Mezopotamiji iz vremena najmanje 7000 g. pr. Kr. i u nakitu povezanom s Asircima oko 800-600 g. pr. Kr.

Ljudi su od najranijih vremena vjerovali u čarobnu moć kamenja. Drevne rimske, egipatske i grčke civilizacije koristili su ružičasti kvarc kao snažne talismane.

Na Bliskom Istoku, kao i Rimu, ružičasti kvarc bio je popularan za izradu klesanih pečata, egipćani su vjerovali da spriječava starenje, a u srednjem vijeku, liječnici su koristili ružičasti kvarc u svojim ljekovitim napicima.

Od davnina se koristio za nakit i za razne rezbarene, klesane ukrasne predmete. Od kvalitetnijeg, prozirnijeg materijala često se izrađuju zdjele, rezbare razne figurice i oblici.

Najvrijedniji i rijedak ružičasti kvarc je proziran i prozračan tako da je gotovo bezbojan.

Kao izvor ružičastog kvarca u 19. st. navodi se mineralima bogat ruski Ural.

Značajna nalazišta visoko kvalitetnog ružičastog kvarca nalaze se na Madagaskaru i u Brazilu.

Scott rudnik u Black Hillsu, Južna Dakota, jedan je od najvećih svjetskih nalazišta; utvrđeno je da je taj rudnik iskopao više ružičastog kvarca od bilo kojeg drugog rudnika na svijetu. Procijenjeno je da su mu rezerve 600 000 tona.

Suvremene bilješke o ružičastom kvarcu počinju tek prije otprilike 250 godina kada je otkriven kod Hühnerkobela blizu grada Zwiesel u južnoj Bavarskoj, u području zvanom Bavarska šuma. U području Hühnerkobel  bilo je tako veliko nalazište ružičastog kvarca da je samo između 1756. (kada je tamo otkriven) i 1880. iskopano 16000 tona. Ova regija je bila poznata po industriji stakla i upotrebljavala lokalni kvarc u procesu proizvodnje.

 

Zaljubljen u ružičasti kvarc

Prekrasni ružičasti kamen najviše je popularizirao kralj Bavarske Ludvig II, također poznat i kao „ludi Ludvig“. Kralj je najpoznatiji po izgradnji brojnih srednjovjekovnih i gotičko bajkovitih dvoraca u Bavarskoj - "kamene fantazije" koje uključuju Neuschwanstein, Herrenchiemsse, Nymphenburg i Linderhof (za koji se govori da mu je bio najdraži), kao i dvorac njegovog oca Maximilliana II (vl. 1848.-1864.) obnovljen Hohenschwangau.

Ludvig Bavarski (vl. 1864.-1886.) ljetne mjesece djetinjstva provodio je s roditeljima u romantičnom neogotičkom dvorcu Hohenschwangau, to je bilo njegovo omiljeno mjesto boravka koje je imalo glavni utjecaj na njegov kasniji život. Izgrađen i ukrašen u stilu koji je kombinirao idealiziran pogled na srednji vijek s mjesnom tradicijom, dvorac je bio ukrašen romantičnim muralima koji su opisivali srednjovjekovne njemačke bajke, sage i poeziju.

Može se dugo raspravljati je li kralj, kojeg je ubrzo nakon što je postao kralj u dobi od osamnaest godina obuzela građevinska pomama, bio doista lud, ekscentričan ili je jednostavno radije živio u svijetu mašte i vlastitog stvaranja.

Ali ono što je sigurno, sigurno je bio lud za prekrasnim ružičastim kvarcom kojim je ukrašavao svoje fantastične palače. U jednom trenutku, iskopavanje ružičastog kvarca u Bavarskoj došlo je pod njegov direktan nadzor i time dobiva na popularnosti puno brže nego što bi bez njegove upetljanosti u cijelu priču.

Na kraljevu žalost, stalno novo osmišljavanje dekoracija i ulaganje u njih, bilo je jednostavno previše za njegova sredstva. Od 1885. god. banke mu prijete zaplijenom  imovine.  Kralj na to nije racionalno reagirao, već je nastavio raditi s arhitektima još grandioznije planove, poput obnove novo kupljene ruševine Falkenstein dvorca, kao i izgradnju Hubertus paviljona blizu Linderhofa, novu sobu u Linderhofu, maursku sobu u Neuschwansteinu i još puno toga, što je dovelo do toga da ga je 1886. g. vlada proglasila ludim i svrgnula s vlasti.

 

Legende o vječnoj mladosti i ljubavi

Legenda kaže da je grčki bog Eros osjetio sažaljenje za ljude kada je vidio da zbog ljutnje koju nose u sebi osjećaju bol i usamljenost. Tada je stvorio ružičasti kvarc u nadi da bi njegova  lijepa boja i nježna energija mogla probuditi ljubav i radost među ljudima.

U egipatskoj legendi Izida je koristila ružičasti kvarc da bi zadržala svoju božanstvenu ljepotu i mladost. U grobnicama starog Egipta pronađene su maske za lice izrađene od ružičastog kvarca, a pretpostavlja se da su stari egipćani otkrili da ružičasti kvarc daje čist ten i spriječava bore.

Ružičasti kvarc cijenjen je i u drevnim tibetanskim i kineskim kulturama i vjeruje se da se koristio kao znak ljubavi već 600 g. pr. Kr.

 

Ljubav – iscjeljitelj srca i duše

Tijekom povijesti lijepi ružičasti kamen povezan je s ljubavlju, mirom, prijateljstvom, ljepotom i srećom. Privlači i zadržava energiju ljubavi, povećava svijest o ljepoti i čaroliji u svijetu oko nas i pomaže nam stvoriti i sačuvati mirno i skladno okruženje.

Kada ga darujemo, povećava primateljevu ljubav za nas. Ružičasti kvarc pronalazi gdje je blokirana ljubav u našem životu i pokazuje nam kako prevladati probleme vezane s nedostatkom ljubavi, depresiju, nisko samopoštovanje i kada smo sami sebi najveći neprijatelji.

Ružičasti kvarc je izvrstan za djecu ili za odrasle koji su bili lišeni ljubavi kao dijeca. On nas uči da budemo sretni, zdravi, smireni, kreativni, sa stavom „ljubav je pravo, a ne privilegija“.

Ružičasti kvarc je kamen bezuvjetne ljubavi i beskrajnog mira. Najvažniji kristal za srce i srčanu čakru. Podučava istinskoj suštini ljubavi. Pročišćava i otvara srce na svim razinama, donosi duboko unutarnje iscjeljenje i ljubav prema sebi, jer ne možemo prihvatiti ljubav drugih, niti ih voljeti, ako ne volimo sebe.

Ružičasti kvarc nježno izvlači negativnu energiju i zamjenjuje je vibracijama ljubavi. U postojećim vezama obnavlja povjerenje i sklad. Jača empatiju, osjećajnost i pomaže prihvaćanje neizbježnih promjena. Ovo je odličan kristal za krizu srednjih godina. Držanje ružičastog kvarca pojačava pozitivne afirmacije.

Potiče sklonost za ljepotu svih vrsta.

Ružičasti kvarc je emocionalno najbolji iscjeljitelj.

Fizički ružičasti kvarc jača srce, krvožilni sustav i pročišćava tjelesne tekućine. Pomaže kod problema s plućima i prsima. Ublažava vrtoglavicu i probleme s bubrezima, nadbubrežnim žlijezdama. Vjeruje se da povećava plodnost. Kamen ili eliksir smiruje opekotine i plikove i poboljšava ten. Koristan je kod alcheimerove i parkinsonove bolesti, kao i kod senilne demencije.

Feng shui koristi ružičasti kvarc kao lijek za ljubavno područje. Stavlja se u područje ljubavi i braka (JZ područje), može se staviti i zdjela s ružičastim kvarcom u sredinu kuće ili nekoliko kristala u spavaću sobu. Također ga je odlično staviti u dječju sobu, posebno ako imaju problema sa spavanjem ili ako se lako uznemire i uzrujaju. Može se staviti ispod jastuka ili pokraj kreveta.

 

 

Održavanje

Ružičasti kvarc, kao i ostale kristale, potrebno je energetski pročišćavati. Male kristale i nakit češće, barem jedanput tjedno, a veće kristale koji su u prostoru jedanput mjesečno. Ružičasti kvarc nemojte stavljati na jako sunce, jer će mu izblijediti boja, a sol mu je također pregruba i agresivna. Sve ostale tehnike održavanja u redu su za ružičasti kvarc. Više o tehnikama održavanja pročitajte ovdje.

 

Ružičasti kvarc možete kupiti u našem WebShop-u   Kliknite link

 

 

 

 

 

Full Review William Hill www.wbetting.co.uk