Ova web stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnost web trgovine. Nastavkom pregleda naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja kliknite na gumb "Slažem se".

 • Nebeski dar - wellness shop

  Nebeski dar - wellness shop

  U našoj ponudi naći ćete zanimljive wellness proizvode: prirodne kristale i nakit od prirodnih kristala, mirisne štapiće i čunjiće, najkvalitetniji tamjan, knjige za samorazvoj i još puno toga.
  Cijelu ponudu pogledajte u našem web shop-u
  A content display module, that supports several layout modes, such as Tabs. Više
 • Kristal mjeseca

  Kristal mjeseca

  RUŽIČASTI KVARC - Kamen ljubavi
  Legenda kaže da je grčki bog Eros osjetio sažaljenje za ljude kada je vidio da zbog ljutnje koju nose u sebi osjećaju bol i usamljenost. Tada je stvorio ružičasti kvarc u nadi da bi njegova lijepa boja i nježna energija mogla probuditi ljubav i radost među ljudima.

  A content display module, that supports several layout modes, such as Tabs. Više
 • Palo Santo

  Palo Santo

  Sveto drvo
  Palo Santo je mistično drvo koje raste na obali Južne Amerike, a srodno je tamjanu, smirni i kopalu. Miris mu ima slatke note bora, mente i limuna

  Palo Santo uklanja ustajalu, negativnu energiju, pročišćava prostor te podiže vibraciju.
  Više
 • 1
 • 2
 • 3

JASPIS - Jasper

grupa: silikati - tektosilikati
kemijski sastav: SiO2
tvrdoća: 7
boja: crvena, žuta, smeđa, plava, zelena, brojne druge, neproziran
gustoća: 2.6 - 2.65

Poznat po općoj prisutnosti jaspis spominju Grci, Hebreji, Asirci i latinska literatura, a spominje se i u rukopisima Harappa kulture Indus doline.

Kamenčići s ugraviranim uzorcima i natpisima naširoko su se upotrebljavali u antici. Omiljene su bile rezbarije od mnogih vrsta jaspisa i koristile su se kao talismani, amajlije. Ponekad su ih koristili za osobni nakit, ali rezbarije od jaspisa imale su uglavnom važniju funkciju - služile su kao zaštita ili magično sredstvo, štitile su nositelja od bolesti, nesreća, demona i zla u zagrobom životu. Na primjer, Egipćani su rezbarili skarabeje od crvenoga jaspisa kao simbol vječnog života. Amajlija u obliku zmijske glave, obično se radila od crvenoga kamenja kao što su crveni jaspis ili karneol, štitile su od zmijskog ugriza i simbolizirale su moć velike zmijske boginje Izide.

Jedna od najslavnijih egipatskih rezbarija od jaspisa je nepotpuno lice kraljice Tiye od žutog jaspisa.

Od drugog stoljeća lavovi su bili često ugravirani na žutom jaspisu, vjerojatno zbog prikazivanja prirodne boje lavlje grive. U četvrtom stoljeću, smatralo se da jaspis štiti od suše i priziva kišu. Zanimljivo je da neka američka plemena upotrebljavaju jaspis u svojim ritualima za prizivanje kiše. Više američkih plemena ima riječ za crveni jaspis koja znači "donositelj kiše".

Pečati, skarabeji i kipovi

Otkako je čovjek naučio rezbariti, jaspis je bio omiljeni kamen. Na području današnje Francuske zabilježeno je već 20000 god. pr.n.e. da se na raznim svečanostima i ceremonijama jaspis koristio u obliku ukrasnih predmeta.

U Novom zavjetu jaspis je naveden kao jedan od kamena temeljaca Novog Jeruzalema. Nedvojbeno su drevni Egipćani, suvremenici Izraelićana, pridonijeli da većina rukotvorina od jaspisa upozna suvremeni svijet, jer su ga iznimno cijenili i čuvali kao vrijedan materijal.

Iz drevnog Egipta dolazi i pjesma o egipatskom bogu Djeheuty (znan kao Thoth za Grke), bog mudrosti, izumitelj pisma, zaštitinik pisara i božanski posrednik.

Moj Bog Thoth je od dragocjenog kamena
On rasvijetljava zemlju svojom iskrom
Mjesečev disk na njegovoj glavi je od crvenog jaspisa
Njegov falus je od kvarca
Thoth - ne bojim se ničega
jer postao si moja snaga

Često se upotrebljavao za prsten pečatnjak i žigove koji su služili kao oblik identifikacije. Kameni pečati mogu se usporediti s današnjim kreditnim karticama, budući da su predstavljali da je vlasnik pečata prihvatio odgovornost u specifičnoj transakciji ili su potvrđivali vlasništvo određenog objekta i predmeta. Koristili su se na potvrdama pravnih poslova kao što su ugovori - koji su u Egiptu obično pisani na papirusu - kada je ugovor bio gotov i svi se svjedoci potpisali, papirus bi se preklopio, zarolao i vezao vrpcom. Preko vrpce bi se stavio komadić gline i svaki bi potpisnik utisnuo svoj znak pečatom u dio gline, to je osiguravalo neovlašteno diranje ugovora.

Zaštita i preventiva

U srednjem vijeku za jaspis se govorilo da ubrzava misao i djelovanje, a u isto vrijeme osigurava oprez i izbjegavanje nepotrebnog rizika. Hildegarda von Bingen (1098 - 1179), časna sestra, teologinja i iscjeliteljica, u svojim "Mudrolijama raznih bića" - teza prirodopisa i ljekovite upotrebe biljaka, životinja, drveća i kamenja - savjetuje ženama držanje jaspisa u ruci tijekom porođaja za zaštitu od zla koje bi moglo stići majci i djetetu od demona zraka. Također su ga koristili liječnici srednjeg vijeka za pomoć u dijagnozama, za jaspis se smatralo da tjera zle duhove i da liječi groznicu, visoku temperaturu, vodenu bolest, padavicu, kao i da sprječava zmijski ugriz. Dio jaspisa umetnut ispod kože epileptičara bio je poznat da "sprječava napadaje tijekom sljedeće tri godine, nakon tog vremena bi otpao."

Za šareni jaspis se smatralo da spriječava utapanje ili smrt na ili blizu vode.

Međutim, riječ "jaspis" koristila se prije slučajno kroz povijest i "jaspis" nije uvijek bio ono što mi danas znamo kao jaspis. U "Moć kristala, liječenje kristalima" autor Michael Gienger kaže: "Naziv "jaspis" potječe s istoka i u srednjem vijeku je značilo isto što i naša riječ "kvarc".

Čisti jaspis koji se spominje u bibliji vjerojatno je gorski kristal, prozračni zeleni "jaspis" koji je spominjao Plinye vjerojatno je bio krizopras, a jaspis povezan s Orpheusom najvjerojatnije je heliotrop, također spominjan i kod Hildegarde von Bingen.

"Danas, stvari nisu puno različite: šareni minerali koje je teško identificirati često se nazivaju "jaspis"...

Kroz vijekove jaspis je bio važan šamanski alat: plavi (veza sa zagrobnim životom), crveni (zdravlje, preporođaj, koncentracija, samodisciplina, energija, koncentracija), žuti (zaštita na duhovnom putovanju), smeđi (zaštita, uzemljenje).

Zeleni jaspis (Jasper viridis) kod Kineza se često stavaljao umjesto žada u usta umrlog.

Srednjovjekovni liječnici imali su jako visoko mišljenje o jaspisu i predlagali su ga svakoj ljekarni.

Jedno ime za jaspis u srednjem vijeku bilo je "kamen ratnika". Po staroj germanskoj legandi, Sigurd (također znan kao Siegfried) - legendarni heroj nordijske mitologije i sin kralja Sigmunda - njegov držak mača bio je od jaspisa.

U Elizabetinoj Engleskoj zeleni jaspis bio je poznat kao "slezena kamen" i vjerovalo se da pomaže želucu i slezeni. Također su ga nosili preko bubrega da spriječe zadržavanje mokraće.

Talisman hrabrosti

Osim što poravnava sve čakre i dovodi u ravnotežu mušku i žensku energiju u tijelu, jaspis uživa glas i kao talisman hrabrosti i zaštitnik od negativnosti. Usklađuje silu u nama sa stabilizirajućom energijom Zemlje, jača duboku vezu sa zemljom. Kroz ovu vezu, jaspis djeluje direktno na našu "životinjsku srž" i pojačava iskonsku svjesnost.

Na fizičkoj razini, vjeruje se da japis ima jaku ljekovitu kvalitetu; umiruje živčanu rastrojenost i blagotvoran je kod preosjetljivog želuca. Također pomaže kod problema sa žuči, bubrežnih poremećaja, problema sa sluhom, krvarenja.

Svaka boja jaspisa ima također svoja vlastita svojstva.

Raznolikost je začin života... jaspis postoji u bezbroj vrsta, samo neki od njih su crveni jaspis, žuti jaspis, leopard jaspis, dalmatinac jaspis, pikaso jaspis, zemljani jaspis, stromatolit ili kambaba jaspis, mokait jaspis, višebojni jaspis, ocean jaspis...

Možda zato što je otkriven posvuda na zemlji, jaspis još zovu i "majka svih kamenja": štiti, njeguje, donosi stabilnost. Zovu ga još i "vrhunski njegovatelj", jaspis nas podsjeća da nismo ovdje samo zbog sebe - ovdje smo također da bi donijeli veselje i mir drugima.

Ocean jaspis - kamen Atlantide

Nedavno otkrivanje najnovijega kamena u obitelji jaspisa - spektakularni orbicular jaspis - je do sada najpustolovnija priča u poslu s kristalima. Poznat kao "ocean jaspis" i „kamen Atlantide“, ovaj kamen - jedinstveni plod prirodnih sila nalazi se samo na jednom mjestu na svijetu - na udaljenoj sjeverozapadnoj obali Madagaskara, obavijen Indijskim oceanom blizu mjesta Marovato, Madagaskar. Otkriven je nakon godina i godina traganja.

Područje gdje se nalazi je iznimno nepristupačno, izolirano, nema niti jedne ceste, a niti prohodnog područja i jedini način da mu se priđe je - čamcem, brodicom - sav ocean jaspis koji se ovdje iskopa, transportira se prema razvijenijem području Madakaskara na isti način - čamcem ili brodicom. Osim toga, ocean jaspis može se primjetiti i skupljati jedino kada je oseka.

Ispod oceana, na području gdje se nalazi, vulkanska masa teče mnoge tisuće godina, kako se silicij hladi, počinje se taložiti izvan magme formirajući male okrugle lopte. Ove lopte su ono što ocean jaspisu daje njegovu prepoznatljivu površinu na kojoj se nalaze savršeni krugovi, koji izgledaju poput morske pjene iz koje će svaki tren izroniti morska sirena. Dolazi u bogatstvu zadivljujućih kombinacija boja. Njegova podloga može biti bijela, ružičasta, zelena, crvena ili žuta, a "trake, kružići, mrljice" mogu biti: bijele, žute, crvene, ružičaste, plave i zelene kombinacije.

Rick Hudson, putopisac i autor, pripovijeda "zanimljivu priču" o otkriću Paula Obenicha u izdanju BC Rockhoundera u lipnju 2001.
" U pedesetima 19. st. prodavač minerala kupio je od jednog istraživača nekoliko uzoraka nesvakidašnjeg jaspisa. Nažalost čovjek se nije mogao sjetiti točne lokacije nalazišta. 1977 god., u enciklopediji minerala izašla je slika tog mitskog jaspisa, ali bez navedenog porijekla nalazišta. Tajna je ostala. Otada su ljudi tražili ovaj neuhvatljivi kamen.
Kasnih devedesetih Paul Obenich je krenuo u potragu. Nakon mnogih zbunjujućih glasina, puno provedenog vremena razgovarajući sa seljacima, zaključio je da bi se jaspis mogao nalaziti unutar 200 km oštre, strme obale SZ Madagaskara.
Područje je bilo krajnje nedostupno zbog uzburkanog primorja, oštrih hridi i nedostatka ceste. 1999. nakon uzaludne prve ekspedicije i misije od 45 dana, sustavnog praćenja obale, Paulova upornost se isplatila.
Ondje uz obalu, vidljiv samo kada je oseka, nalazio se legendarni jaspis. Skriven ispod oceana od čovjeka više od pola stoljeća.
Kada su ga ispolirali, otkile su se dugine boje: ružičasta, zelena, žuta, crvena i plava. Sve s prekrasnim pastelnim orbitama. Zbog njegove lokacije i bogatih oceanskih boja, Paul je svoje senzacionalno otkriće imenovao "ocean jaspis".“

 

Ocean jaspis je prvi puta izložen u siječnju 2000. god. na međunarodnoj izložbi dragulja i minerala u Tucsonu.

Ocean jaspis snažno djeluje na dva najvažnija područja, na detoksikaciju organizma i regeneraciju stanica, stoga je on iscjeljujući kristal broj jedan!

Primjena ocean jaspisa: čirevi, noćne more, alergije, upale grla, očne bolesti općenito, trbobolja, konjuktivitis, problemi s mjehurom, plikovi, bronhitis, celulit, crijevni problemi, dijabetes, detoksikacija, upale, prehlade, iscrpljenost, spuštanje visoke temperature, plodnost, umorna stopala, mokraćni mjehur, gripa, glaukom, bolno grlo, visoka temperatura, kašalj, jačanje imuniteta, rak, jačanje jetre, migrene, sinusitis, dermatitis, jačanje bubrega, gljivične infekcije, povećana prostata, regeneracija, problemi štitnjače, problemi sa snom, hrkanje, mučnina, problemi rasta, menopauza, osjetljivost na promjene vremena, ciste...

 

Veselimo se što smo vaši direktni dobavljači ovog fascinantnog minerala i što vam možemo ponuditi velik izbor oblika; od zadivljujućih kugli, jaja, slobodnih formi, oblutaka ... Sav naš ocean jaspis je oblikovan i poliran također na Madagaskaru. Pošto je rudnik pod morem, proces iskopavanja je polagan, a i količine su ograničene jer je to jedino nalazište. Svaki komad ocean jaspisa je potpuno jedinstven i ovaj rijedak i prelijep kristal je neizostavan u kolekciji svih ljubitelja kristala.

 

Jaspis možete kupiti u našem WebShop-u   Kliknite link

 

 

 

 

 

 

Full Review William Hill www.wbetting.co.uk